co2

IT rešitve za zmanjševanje količin odpadne hrane

IT rešitve za zmanjševanje količin odpadne hrane

V Evropski uniji vsako leto zavržemo okrog 100 milijonov ton hrane. To ni le etično in gospodarsko vprašanje, ampak pomeni tudi izčrpavanje okolja in omejenih naravnih virov. K zmanjšanju in preprečevanju nastajanja odpadne hrane lahko pripomorejo vsi deležniki v verigi preskrbe s hrano. Informacijske tehnologije pa pri tem ponujajo nove pristope ter omogočajo povezovanje deležnikov, ki odpira poti v smeri družbe brez zavržene hrane.

 

Varčni kuhar

Programsko orodje Varčni kuhar je morda majhen, toda zelo učinkovit korak na poti k reševanju te problematike, saj poleg pozitivnega finančnega in ekološkega učinka vsebuje osveščanje in krepitev odgovornosti. Namenjeno je uporabi v menzah, ki imajo določen tedenski meni (podjetja, šole, zavodi, bolnice, vojašnice). Običajno nudijo izbiro več menijev. Na mesto za prevzem hrane namestimo preprost zaslon na dotik, kjer je prikazan meni, ki bo serviran naslednji dan. Z izbiro menija za naslednji dan uporabniki glavnemu kuharju posredujejo informacijo, koliko obrokov katerega menija bo potrebno pripraviti. To mu omogoči natančno normiranje obrokov in zmanjšanje odpada na minimum. Optimalna poraba hrane ima pozitiven finančni učinek, zmanjšuje se tudi poraba energije. Orodje Varčni kuhar ima tudi ozaveščevalno funkcijo, saj uporabnika na preprost način opozarja na pomen odločitev in odgovornosti, ki iz njih izhajajo.

FoodPlus

Podjetje Smart Futuristic pa razvija spletno platformo FoodPlus, ki bo omogočala vnos podatkov o razpoložljivosti prehranskih izdelkov, ki se jim izteka rok uporabnosti, ter povezovanje z deležniki v prehranski verigi, ki lahko takšno hrano pravočasno porabijo ali predelajo v nov proizvod (industrijske kuhinje, gostinski sektor, hoteli ipd.). Takšna spletna borza prinaša priložnosti za obstoječa in nova podjetja, razvoj novih izdelkov in novih načinov sodelovanja. Sistem ima potencial povezovanja in optimizacije celotne živilske industrije in povezanih sektorjev, med katerimi je tudi transport. Zaradi hitrega izmenjevanja informacij namreč omogoča zapolnitev kapacitet tovornih vozil, ki bi se sicer na izhodiščno mesto vračali prazni. S tem se dosegajo energetski in nadaljnji finančni prihranki.

Nagrade in priznanja:

SMART FUTURISTIC:  TechCrunch Pitch-Off Budapest 2015 - Central European Startup Award (kategorija Cloud/Big data application)

 

 

 

 

Kontakt:

Varčni kuhar

Tomaž Pangeršič, Tomaž Hren

www.economicalcook.eu

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

FoodPlus

Smart Futuristic d.o.o., Šmartinska 152, 1000 Ljubljana

http://smartfuturistic.com 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 


info@umanotera.org

Projekt "Slovenija znižuje CO2: dobre prakse" izvaja Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj. Projekt iz sredstev Sklada za
podnebne spremembe financira Ministrstvo za okolje in prostor (MOP). Vsebine, objavljene v zvezi s projektom, ne predstavljajo uradnega stališča MOP.

Upravljalec in administrator spletne strani je Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj.