co2

Ozelenitev voznega parka uprave MO Ljubljana

MOLMO Ljubljana je v zadnjih letih prenovila in ozelenila svoj vozni park. Če se je še pred nekaj leti izpostavljal njihov dosežek 10 % zelenih vozil v mestni floti, so se pred dvema letoma odločili za večinsko ozelenitev službenega voznega parka. V letu 2014 je MO Ljubljana nadomestila vozila na bencinski in dizelski pogon z okolju prijaznimi vozili. Od skupno novih 51 vozil je kar 43 vozil na metan. Renault Nissan Slovenija je septembra 2015 v okviru Evropskega tedna mobilnosti Mestni občini Ljubljana v uporabo do konca leta 2016 predal dve električni vozil Renault.

V Javnem holdingu Ljubljana ter javnih podjetjih imajo v uporabi 4 električne skuterje, 49 osebnih vozil na metan, 7 električnih vozil tipa kavalir, 14 tovornih vozil na metan ter 5 tovornih in 1 osebno vozilo, ki kombinirajo gorivi bencin in LPG.

V okviru Evropskega tedna mobilnosti 2015 je po središču mesta, namenjenem predvsem pešcem in kolesarjem, začel voziti Kavalir 4 – zaprto, na zimski čas prilagojeno vozilo na električni pogon. Kavalir 4 je opremljen za sedenje petih potnikov. Je prilagodljiv letnim časom in temperaturnim razlikam: poleti se lahko stekla snamejo, pozimi pa je vozilo ogrevano. Kavalir 4 je, prav tako kot njegov predhodnik Kavalir 3, prilagojen osebam s posebnimi potrebami, ima nizko vstopno ploščad ter drsna vrata za lažji vstop in izstop invalidskih vozičkov, ki se upravljajo ročno. Zaradi nove tehnologije baterije je novi minibus Kavalir energetsko učinkovitejši kot starejše generacije električnih vozil. S polno baterijo lahko prepelje 100 km, dnevno pa od 300 do 350 potnikov. Novo električno vozilo meščanom in obiskovalcem zagotavlja okolju prijazen prevoz v središču mesta, saj ne proizvaja ne hrupa ne izpuhov.Kontakt:

Mestna občina Ljubljana, Mestni trg 1, 1000 Ljubljana

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.ljubljana.si


info@umanotera.org

Projekt "Slovenija znižuje CO2: dobre prakse" izvaja Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj. Projekt iz sredstev Sklada za
podnebne spremembe financira Ministrstvo za okolje in prostor (MOP). Vsebine, objavljene v zvezi s projektom, ne predstavljajo uradnega stališča MOP.

Upravljalec in administrator spletne strani je Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj.