co2

Elektro oprema iz slovenskih podjetij

DomelSlovenska elektroindustrija je s tremi milijardami evrov izvoza ena močnejših gospodarskih panog. Podjetja prepoznavajo nišne priložnosti, ki jih prinaša globalni trend povečanja energetske učinkovitosti. Uspešne poslovne zgodbe privabljajo zunanje vlagatelje, lastništvo podjetij se menjava. Nekatera podjetja pa so stabilnost lastniške strukture zagotovila z notranjim odkupom in delujejo po načelih delavskega soupravljanja. Takšni podjetji sta Gostol-Gopan iz Nove Gorice in Domel iz Železnikov.

Nova generacija Domelovih sesalnih enot izpolnjuje zahteve najvišjih razredov energijske nalepke A+ do A+++ in se odziva na vse strožje energijske zahteve, ki bodo po letu 2017 največjo dovoljeno moč omejile na 900 W. Najnovejši, visoko učinkoviti razvojni produkt Domela je motor za pogon električnega kolesa. Celoten produkt je plod domačega znanja. Z visokim izkoristkom, nizko maso, tihim delovanjem in nizko porabo energije predstavlja zelo konkurenčen produkt na svetovnem trgu. Omogoča večji doseg z enim polnjenjem baterije, dolgoročno znižuje obremenitev okolja in izpolnjuje zahtevane smernice trga ter sledi Domelovi razvojni viziji.


Podjetje Gostol-Gopan je proizvajalec opreme za pekarsko industrijo. Svojo konkurenčno prednost gradijo na pripravi rešitev za znanega kupca, pri čemer zasledujejo cilje energetske učinkovitosti in kakovosti pekarskih izdelkov. Njihov najnovejši produkt je energetsko varčna ciklotermična tunelska peč za peko kruha, ki zmanjšuje porabo plina, kurilnega olja in električne energije. Prihranek energije je v primerjavi s starejšimi tehnologijami ocenjen na 40 %. Za svoje stranke pripravijo celovito analizo možnosti prihrankov tudi z rekuperacijo plinov in odpadne toplotne energije. Gostol-Gopan si poleg razvoja energetsko učinkovite opreme prizadeva tudi za zmanjšanje porabe energije za lastno delovanje. V letu 2012 so v okviru energetskega pogodbeništva v proizvodnih prostorih namestili inteligentno razsvetljavo, ki jim je prinesla kar 75% prihranek električne energije glede na izhodišče, poleg tega pa boljše pogoje dela in zmanjševanje izpustov CO2 v okolje.

 

Kontakt:

Gostol-Gopan, d.o.o., Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

http://gostol.eu/

in

Elektro oprema iz slovenskih podjetij

Domel d.o.o., Otoki 21, 4228 Železniki 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.domel.com

Družbeno odgovorno podjetje z zelenim konceptom in lastništvom zaposlenih (Dr. Jožica Rejec, predsednica uprave Domel Holding. Predstavljeno na: strokovni posvet Povezovanje potencialov za trajnostno prihodnost, Ministrstvo za okolje in prostor, Ljubljana, 1.6.2015)

Vpliv kulture podjetja na poslovni uspeh—izhod podjetja Domel iz krize. (Štefan Bertoncelj. Predstavljeno na: 16. strokovno posvetovanje o sodobnih vidikih analize poslovanja in organizacije, Zveza ekonomistov Slovenije, Portorož, oktober 2010.)

Organizacijska kultura in njena vloga v krepitvi inovativnosti, družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja podjetja Domel. (Štefan Bertoncelj. Predstavljeno na: 39. strokovno posvetovanje Društva ekonomistov Maribor, maj 2014, Maribor.)

 


info@umanotera.org

Projekt "Slovenija znižuje CO2: dobre prakse" izvaja Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj. Projekt iz sredstev Sklada za
podnebne spremembe financira Ministrstvo za okolje in prostor (MOP). Vsebine, objavljene v zvezi s projektom, ne predstavljajo uradnega stališča MOP.

Upravljalec in administrator spletne strani je Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj.