co2

Vila Natura

VilaNaturaEkološka kmetija Slavič iz Vučje vasi v Prlekiji je za svojo gospodarsko pravno obliko izbrala obliko podjetja oziroma d.o.o., kar jim omogoča enostavnejše in bolj obsežno dodajanje vrednosti svojim ekološkim pridelkom in svojemu delu. Kmetija oziroma podjetje zagotavlja dve delovni mesti v družini ter nadaljnja delovna mesta za zunanje sodelavce.

Pridelujejo žita – piro, ajdo, kamut, enozrnico, pšenico, rž, proso, koruzo, oves in ječmen – ki so osnova za nadaljnjo predelavo v moke, kaše, zdrobe in testenine, ter oljnice – buče, sončnice, lan, oljno ogrščico in konopljo – iz katerih stiskajo olja. 

Z lastnim strojem za čiščenje žit lahko zagotavljajo visoko kakovost svojih izdelkov. Vsa žita meljejo sami v svojem mlinu na kamen, tako da kupcem lahko ponudijo visoko kakovostne, sveže mlevske izdelke.

Svoja živila pakirajo v okolju prijazno embalažo, celotna podoba njihove promocije je profesionalna in odlično usklajena z njihovo okolju prijazno ponudbo kakovostnih lokalnih ekoloških živil. S svojo ponudbo so se že uveljavili v več slovenskih trgovinah z ekološko hrano.

Tudi pri prenovi svoje domačije so upoštevali načela trajnostnosti. Kmetijo sestavljajo stanovanjska lesena brunarica in stara domačija z gospodarskim delom, ki so ju prenovili ter v teh prostorih uredili mlin, pakirnico ekoloških pridelkov, prodajalno in kmečko sobo. Pri prenovi so uporabili veliko naravnih materialov. Večino sten so obdali z glino, uporabili pa so tudi druge naravne materiale – les, kamen, stare opečnike ipd. Ohranili so veliko starega pohištva in drugih predmetov, ki so jih našli na podstrešju stare hiše, ter jih obnovili in razstavili v prostorih stare domačije in zunaj. Preuredili so kmečko sobo s krušno pečjo. Svojo dejavnost nameravajo razširiti tudi na področje turizma, s ponudbo prleških dobrot zaključenim skupinam v trajnostno prenovljeni kmečki sobi.

Kmetije, tudi ekološke, ki želijo dodajati vrednost svojim pridelkom s predelavo in trženjem, se soočajo s precejšnjimi izzivi, ki jih postavlja zakonodaja na področju dopolnilnih dejavnosti, varnosti hrane, trženja ter davčna zakonodaja. Vila Natura d.o.o. je primer, ki kaže, kako je možno ekološko kmetijo nadgraditi v »zeleno« podjetje.

Kontakt:

Vila Natura d.o.o., Vučja vas 51, 9242 Križevci pri Ljutomeru

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.vila-natura.si


info@umanotera.org

Projekt "Slovenija znižuje CO2: dobre prakse" izvaja Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj. Projekt iz sredstev Sklada za
podnebne spremembe financira Ministrstvo za okolje in prostor (MOP). Vsebine, objavljene v zvezi s projektom, ne predstavljajo uradnega stališča MOP.

Upravljalec in administrator spletne strani je Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj.