Aktualno
-
15. 12. 2018: Zaključek projekta
Projekt Slovenija znižuje CO2: dobre prakse se je zaključil, zato vabljeni k spremljanju vsebin na spletnih straneh Ministrstva za okolje in prostor ter projektov Podnebna pot 2050 in Klima za podnebje.
Vabljeni tudi k prebiranju svežega poročila Ocena podnebnih sprememb v Sloveniji do konca 21. stoletja (ARSO, november 2018) – Sintezno poročilo – prvi del
Za navdih pa prelistajte kataloge dobrih praks, ki kažejo, da so odločne spremembe na poti v nizkoogljično družbo ne le možne in praktično izvedljive, temveč da prinašajo tudi vrsto sinergijskih koristi.
-
Dve muhi na en mah – podnebju in zdravju prijaznejša prehrana
Omejitve globalnega segrevanja na 1,5 °C ne bo mogoče doseči brez korenitega zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov v kmetijstvu. Pri tem je zmanjšanje porabe emisijsko intenzivne hrane živalskega izvora ključni ukrep, ki dopolnjuje povečanje učinkovitosti kmetijskih praks in zmanjšanje odpadne hrane. Ta ukrep je stroškovno učinkovit in se odlično prilega situaciji v Sloveniji, kjer bi z zmanjšanjem porabe rdečega mesa in izdelkov iz rdečega mesa ne samo občutno zmanjšali izpuste toplogrednih plinov, ampak se hkrati približali sodobnim prehranskim priporočilom. (Sporočilo za javnost)